Er valt veel te doen voor jong en oud in het het groene hart van Midden Portugal

Klik op foto´s voor vergroting. Klik op de groene tekst voor de link.

  

In het gebergte Serra da Estrela, met de hoogste top van het Portugese vasteland de Torre, treft u adembenemende landschappen en gletsjermeren. Dan zijn er ook nog de gebergten van Lousã, Açor en Caramulo, waar u vanaf de wandel- en fietspaden de natuur kunt ontdekken. In dit gebied kunt u ook bergbeklimmen, abseilen, raften, kanoën.of fietsen. De natuur is het hele jaar door groen en weelderig. 

 

In de directe omgeving van Quinta do Retiro en Quinta da Encavalada zijn legio mogelijkheden om van de natuur te genieten, te voet of met de auto en als u een heuveltje kunt bedwingen ook met de mountainbike. De wegen zijn goed begaanbaar.

 

In uw vakantiehuis ligt een dikke map met diverse tips, mooie zwemplekjes, routes voor een prachtige autorit en/of spectaculaire wandelroutes.

 

 

Quinta do Retiro ligt tussen Tábua en Oliveira do Hospital en Quinta da Encavalada ligt vlakbij Olveira do Hospital. Het is een rustig heuvelachtig gebied met verstilde dorpjes en prachtige vergezichten naar de bergen die de streek omsluiten.

 

Zowel Tábua als Oliveira do Hospital zijn, het hele jaar door, levendige provinciestadjes waar alles aanwezig is. Diverse bars, restaurants, heerlijk terrassen, maar ook banken, supermarkten en diverse leuke kleine winkeltjes.

 

 

 

Aan de zuidkant van de streek ligt de rivier Alva. Deze rivier staat in Portugal bekend om zijn pure en heldere water uit de bergen van de Serra da Estrela. Langs de rivier zijn op diverse plaatsen zwemgelegenheden gecreëerd met rivierstrandjes waarvan sommige met terrassen en een restaurant.

 

De 12 mooiste rivierstrandjes van de Rio Alva zijn hier te bekijken.

 

 

 

 

Voor een kayaktocht kunt u naar de dichtbijgelegen rivier de Mondego. Via Rock & River van de Engelsman Matt Toy zijn kayaktochten te boeken op een rustig en veilig stuk Mondego. Dit bedrijf brengt u naar de oevers van de rivier, levert alle uitrusting en instructies zodat u zonder verdere begeleiding kunt gaan kayakken.

 

Een tweede mogelijkheid is een kayaktocht van Penacova stroomafwaarts naar Coimbra. Op dit deel van de Mondego is meer stroming en daar zijn het hier altijd begeleide tochten met meerdere kayakkers. Voor meer informatie zie O Pioneiro do Mondego.

 

De sportievelingen die geen last hebben van hoogtevrees kunnen een dag, onder goede begeleiding, de ongerepte natuur in voor outdoor sport o.a.canyoning, climbing of abseilen.

 

Trans Serrano bij ons in de buurt organiseert diverse sportieve, goed georganiseerde, excursies.

 

Ook via Rock & River is het mogelijk om onder gekwalificeerde leiding te (leren) klimmen of abseilen in de Serra da Estrela.

Piodão een afgelegen bergdorp met smalle en steile straatjes in leisteen is zeker een bezoek waard.

 

Studentenstad Coimbra is de dichtstbijzijnde stad op zo'n 50 km afstand.

Behalve een historisch centrum met op de top de prachtige oude universiteit, kapel en bibliotheek uit 1728, vindt u hier ook diverse moderne winkelcentra. Coimbra staat ook bekend om zijn Fado. Een aanrader is dan ook om een dagje Coimbra af te sluiten met een concert in Fado ao Centro.

 

Conimbriga ligt 16 km ten zuidwesten van Coimbra en is de belangrijkste Romeinse vindplaats in Portugal.

 

 

Op loopafstand van Quinta do Retiro is het nieuwe Museu de Azeite in Bobadela te bezoeken. Hier is de eeuwenoude historie van de olijfolie productie en olijventeelt op een moderne en interactieve manier in beeld gebracht. Het gebouw is op zich al de moeite waard want het ontwerp is gebaseerd op een olijftak.

 

In het Museu de Azeite is ook het restaurant Olea gevestigd waar het prima lunchen is  met een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving.

 

Palácio do Buçaco, oorspronkelijk een koninklijk jachtslot, tegenwoordig een hotel, staat in het Parque Nacional do Buçaco. In dit natuurbeschermingsgebied vlakbij Luso en ten noordoosten van Coimbra tegen de hellingen van de Serra do Buçaco groeien en bloeien 300 uitheemse en 400 inheemse planten- en boomsoorten.

 

Tussen Santa Comba Dão en Viseu ligt een vrij vlakke fiets- en wandelroute met de naam Ecopista do Dão. De route is 49 km lang en is waarschijnlijk de mooiste ecopista van Portugal.